Землякам, що загинули під час Голодомору, присвячується…

Нині нашим спільним обов'язком є гідне вшанування вбитих голодом жертв комуністичного режиму, а також розповісти про причини, наслідки Голодомору та спротив злочинній політиці тоталітарного режиму. Цьогорічні вшанування відбуваються в особливих умовах. Людським життям загрожує пандемія коронавірусної хвороби, і запроваджені карантинні заходи вносять обмеження у проведення масових заходів. Але ця обставина не може перешкодити гідному вшануванню пам'яті жертв Голодомору. Сьогодні учні Високобайрацького НВК вшанували пам'ять загиблих родичів, кожен пригадав історію свого роду, принесли до пам’ятного знаку колоски пшениці, хліб, цукерки, печиво… адже колись це могло врятувати чиєсь життя… Ми пам‘ятаємо, ми сумуємо в цей день, ми усвідомлюємо ціну великого злочину проти народу, ми знаємо ціну чорної житньої хлібини…
Нині серед живих залишились надзвичайно мало тих, хто пережив Голодомор 1932 – 1933 років та й голод 1946 – 1947 років. До того ж, вони, як і всі люди старшого віку, є особливо вразливими до коронавірусу і  потребують уваги рідних і близьких. Тож нехай День пам'яті жертв голодоморів стане і додатковою можливістю приділити увагу та надати підтримку тим, хто сьогодні потребує нашого піклування. Їхні спогади, їхні світлини, пам'ятки минулого, що вони зберігають, зміцнюють пам'ять роду і національну пам'ять. Наше завдання зберегти і передати цю пам'ять наступним поколінням, зберегти історію живою. 
Кожен може долучитися до збереження пам’яті та правди про Голодомор:

  • - запали свічку у вікні своєї домівки чи біля пам’ятного хреста або меморіалу у День пам'яті жертв голодоморів;
  • - запиши свідчення від родичів-очевидців Голодомору та передай їх до музею (місцевого, краєзнавчого чи Національного музею Голодомору-геноциду);
  • - віднайди старі світлини рідних людей; розпитай у родичів про їхню долю;
  • - збережи чи передай до музею родинні артефакти 1920-30-х років (сорочки, рушники, предмети побуту тощо);
    - а головне: робіть це щиро

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *