Обережно СКАЗ

Небезпека поруч

Кожного дня ми контактуємо з домашніми улюбленцями. Будь-то сусідська кішечка, власне цуценя чи пес, який мешкає у дворі будинку. Однак такі зустрічі можуть бути небезпечні, особливо якщо тварина буде заражена сказом. Ця тяжка вірусна хвороба передається нашим свійським улюбленцям через укуси та слину будь-яких диких теплокровних тварин. Зрозуміти, яка тварина хвора на сказ, а яка ні – дуже важко, адже ця хвороба може проявити свої клінічні ознаки лише на 10 день.
Ось деякі симптоми, які протікають разом з небезпечним захворюванням, а саме: у тварин відсутній апетит, вона виглядає сумною, пригніченою, забивається у темні кутки або в конуру, неохоче реагує на оклик. В інших випадках тварина виглядає надто слухняно (смиренно), не відходить від господаря, намагається лизати йому руки, обличчя (слина в цей час вже містить вірус і може заразити будь-кого, з ким контактує хвора тварина). Поступово наростає агресивність, зникає відчуття страху, з’являється нестримний рух вперед. Напади буйства, які можуть тривати декілька годин, змінюються періодами пригнічення, коли знесилена тварина безрухомо лежить. Іноді помітним стає параліч м’язів кінцівок, тулуба. Загальна тривалість хвороби 8-11 діб, але нерідко смерть настає вже через 3-4 доби.
Тому дуже важливо контролювати контакти домашніх улюбленців з безпритульними та дикими тваринами, дворових псів потрібно утримувати на прив’язі або у вольєрах, вигулювати на короткому повідку, щорічно та своєчасно робити профілактичне щеплення собакам і котам.
Будьте обережними і турбуйтеся не лише про своє здоров’я, а й про здоров’я наших маленьких друзів!

Кіровоградське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *