«О слово рідне, хто без тебе я!»

З метою зміцнення державотворчої функції української мови та з нагоди Міжнародного дня рідної мови у Високобайрацькому НВК з 19.02. по 23.02.2018 р. учителем української мови Поліщук С.М. було організовано й проведено Тиждень рідної мови.  Метою проведених заходів було  донести до учнів красу і багатство української мови, спонукати учасників до творчої співпраці;  розвивати мовленнєві здібності учнів; збагачувати словниковий запас;  виховувати любов до рідного слова.
         Протягом тижня проходив конкурс-виставка стіннівок, фото та малюнків «Ми – українці, і мова наша – солов’їна!». Учні 8-9 класу разом з учителем організували та провели усний літературний журнал «Я світ цей здивую своїм життям» (про видатних українок, образи яких закарбувались на сторінках художніх творів та залишились у пам’яті нащадків). Зі сторінок журналу постали незабутні образи легендарної Марусі Богуславки (Лопушнян Юлія), славетної Роксолани (Гумпер Ірина),  незабутньої Марусі Чурай (Овчіннікова Світлана) та непоборної «дочки Прометея» Лесі Українки (Гончарук Софія). Роль козака Гриця Бобренка майстерно зіграв учень 9 класу Дронь Артем. Учениця 5 класу Семенова Д. подарувала присутнім пісню «Україночка», а Гончарук С. – пісню «Весна». Сторінки журналу «перегортали» Медведєв Влад, Дуриба Марія, Бистрицька Анна, Лопушнян Аліна.  
У ході Тижня було проведено конкурсно-розважальну програму для учнів початкових класів «Лінгвістичний марафон». Учні 8 класу Дуриба М., Бистрицька А., Лопушнян А., Гумпер І. виявили організаторські здібності, провівши з дітьми цікаві розвивальні лінгвістичні ігри, також розучили народну гру «Кривий танець», на завершення вручили символічні призи. Змагалися команди «Розумники» та «Молодці». Перемогли «Молодці». Даний захід сприяв розвитку мовленнєвих навиків учнів, збагаченню їх словникового запасу, формуванню креативного мислення, умінню працювати в групі.
До Міжнародного Дня рідної мови було проведено диктант єдності «Без мови немає народу». Учні та вчителі активно долучилися до заходу: не лише перевірили свою орфографічну та пунктуаційну грамотність, а й активно обговорили зміст диктанту, поділилися думками щодо сучасної мовної політики в країні.
Протягом Тижня учні мали змогу переглянути навчально-пізнавальні фільми про мову, слово та дізналися про деякі «таємниці» спілкування.
Підсумок Тижня та нагородження найактивніших учасників відбулися на загальношкільній лінійці.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *